Soort lekkage

Optrekkend vocht

Optrekkend vocht: oorzaken en bestrijding

Optrekkend vocht is een van de meest voorkomende vochtproblemen en ontstaat door grondvocht dat vanuit de fundering van uw huis de woonruimte binnendringt. Zelfs nadat het vocht verdampt is, blijven er schadelijke zouten achter op de muur. Het kan ervoor zorgen dat de muurverf afbladdert, het behang loslaat, het stucwerk van de muur brokkelt of zelfs schade aan de constructie van uw woning veroorzaken.

Optrekkend vocht kan overal voorkomen

Optrekkend vocht is een probleem dat vrij snel of pas na jaren zichtbaar wordt. In beide gevallen is het belangrijk dat het probleem gevonden wordt voordat het meer schade kan veroorzaken. Ondanks een goede bouwkundige constructie kan optrekkend vocht in de binnenmuur ontstaan. Het maakt niet uit of het huis oud of nieuw is. De kruipruimte kan onder water staan, regenwater kan in de muur trekken, er kunnen lekkende leidingen zijn of iets anders waardoor uw metselwerk met vocht in aanraking komt.

Luchtvochtigheidsgraad

Muren die langdurig vochtig zijn, kunnen leiden allerlei problemen veroorzaken. De lucht in de ruimtes wordt vochtiger en de kans op oppervlakteschimmel is aanwezig. Dit “klamme” gevoel zorgt ervoor dat de thermostaat van de kachel een standje hoger wordt gedraaid, waardoor uw energieverbruik onnodig hoog wordt. Ook de constructie van uw woning zal de gevolgen van de lekkage merken.

Optrekkend vocht herkennen

Optrekkend vocht kan zich zowel op de binnenmuren als op de buitenmuren manifesteren. Er zijn verschillende symptomen die tot het vaststellen van optrekkend vocht kunnen leiden. In eerste instantie zijn vochtplekken op de muren vanzelfsprekend een duidelijke indicatie van een vochtprobleem.

 

  • De onderkant van de muur is aangetast (onder 1,50 meter)
  • Behang komt (gedeeltelijk) los. Met name aan de onderkant
  • Pleisterwerk komt los. Met name aan de onderkant
  • Houten plinten zijn vochtig en kunnen uitzetten
  • Meerdere muren zijn aangetast
  • Zichtbaar op zowel de binnen- als buitenmuren
  • Cement en bakstenen aangetast. Enkel aan de onderkant